Info

SWoS-Allsvenskan 2019

INFO

HUR, VAD OCH KANSKE LITE VARFÖR

Sensible World of Soccer


Tillsammans med Age of Empire II rankar jag nog gamla SWoS som det bästa dataspelet genom alla tider. I a f när det kommer till spelbarhet. Den sortens spel som jag när som helst, år efter år, har kunnat plocka fram för att köra några matcher eller en karriär och vara lika glad varje gång. Grafiskt kan det ha kommit något vassare spel genom åren.

Spelarna i de gamla versionerna från sent 90-tal börjar dock kännas lite inaktuella.

Allsvenskan


Världens roligaste liga att följa. Jag älskar vår allsvenska, och helt ärligt så hyser jag bra mycket större respekt för de fans som följer och älskar mina största antagonister här, än de personer i vårt land som hejar på något oljeföretag med genuina legoknektar i någon utländsk liga. Men det är väl bara jag...

Och jag har länge känt att det vore ju kul att uppdatera SWoS med aktuella lag och spelare... 

Det blev transfermarkt...


Egenskapsvärden på spelare i SWoS är uppdelade i passning, skott, nick, tackling, bollkontroll, snabbhet och avslutningsförmåga (finishing), men de är hyfsat snedvridna beroende på position. Varje egenskap värderas 0 till 15 och det är ganska typiskt för t ex en anfallare att ha 0-2 i passning men 12-15 i avslut. Jag kikade lite på egenskaper i FIFA först, men kände nej. Inte den nu i a f. De spelare i SWoS som är värda 750.000 på samma position har i regel ungefär samma kvalitéer, så jag ville ha värden. Och hamnade på transfermarkt.com, som faktiskt passar perfekt för mitt ändamål. Det jobbiga kanske kan vara att spelares verkliga värdering rör på sig...

Egenskaper utifrån värde


Jag dumpade helt enkelt ut alla tiotusentals spelare från SWoS och ärvde egenskaper per spelare och position till resp lag. Nu passade det som sagt bra. Lite tråkigt för profiler som Rosenberg, Goitom och Rasmus Elm att deras egenskaper då egentligen kanske är lägre än vad deras betydelse är för resp lag, men det får funka. Samtidigt kan ju vissa unga spelare komma att öka ganska kraftigt i värde under säsongen. Hoppas att det blir hyfsat schysst.

Dessutom valde jag att inte själv hitta på vilken position en spelare "borde" spela på, utan jag låter transfermarkt ansvara för det.

Uppställning och ändringar


I o m svenska cupens första omgång 2019 insåg jag att jag (och FIFA) hade fel kring nästan hälften av de allsvenska lagens uppställningar. Jag får försöka följa med i vad som händer under säsongen. Men jag tänker också att det bästa mot alla vore att försöka hålla aktuell formation men ställa upp med optimalt lag utifrån spelet. Vad gäller uppdateringar av spelarnas värden, och därmed egenskaper, tänker jag att jag kanske gör det någon gång varje månad. Vi får se... Transfers, ut och in, känns som att jag borde försöka ändra så snabbt jag kan.

Lagen 


Efter uppdatering till SWoS följer rankingen transfermarkt ganska väl. MFF skulle haft ett större glapp ner till AIK om trupperna i spelet kunde innehålla fler än 16 spelare. Nu (190218) är Arnor Traustason (€1M) den högst värderade som står utanför någon trupp p g a att MFF har många högt värderade spelare på mittfältet.

Kanske kommer det några försäsongsmatcher, men det känns viktigt att trupperna är up-to-date vid seriestart.

Planen


Fram och tillbaka. Fram och tillbaka. Ska jag försöka anpassa varje omgång efter vilka som spelar på riktigt eller "låsa" trupperna och köra min egen serie så att skadade (i spelet) kommer att saknas etc? Jag kör med alternativ B, dvs jag låser trupperna efter 190404 och då får SWoS-Allsvenskan starta. Då känns det spontant som att det borde kunna bli två SWoS-Allsvenskor per år. En fram till sommarfönstret och en annan efter det samma med uppdaterade trupper. Vi får se.

Synpunkter


Ja, de varmt välkomna. Skriv gärna några värmande, kloka, mindre kloka eller rent sjuka, avskyvärda och hatiska ord.

Tack!